کشاورزی در قالهر
کشاورزی در قالهر به شیوه سنتی و نیمه سنتی انجام میشود. بیش از ۱۰۰۰سال است که مردم قالهر در این منطقه کشاورزی میکنند و دشت سرسبز قالهر را بوجود آوردهاند. زمینهای روستا دارای شیب است و کشاورزان این را به فرصتی برای کشتهای چندمنظوره درختان مثمر و برخی محصولات باغی در کنار هم تبدیل کردهاند.
کشاورزی به این شیوه، باعث گردیده تا اکثر کشاورزان بتوانند مایحتاج خود را اعم از حبوبات، میوهجات و فرآوردههای خشکبار آنها را حداقل برای یکسال بعنوان آذوقه استفاده کنند.
عمده محصولات کشاورزان قالهر را گندم، جو، یونجه، شبدر، لوبیا و نخود تشکیل میدهد اما در این میان محصولات دیگری همچون، ذرت، خیار، گوجه، کدو، هندوانه و آفتابگردان نیز کاشته میشود. سبزی کاری هم به صورت پراکنده در روستا صورت میگیرد.
در گذشته نیاز مردم برای تامین معاش از طریق تنوع کاشت محصولات و مبادلات کالا به کالای آنها با یکدیگر سبب شده بود تا اکثر زمینها به صورت دیم و آبی به زیر کشت برده شود اما امروزه به دلایل مختلف محیط زیستی و جامعه شناختی برخی زمینها رها شده و بسیاری نیز تغییر نوع کشت به محصولات باغی و چند ساله داده است.
از جمله مهمترین تغییرات نوع کشت، کاشت فراوان گل محمدی بوده است که این نوع کشت تاثیر بسیار مثبتی در کشاورزی روستا گذاشته است. کیفیت و عطر گلهای کشت شده در قالهر به قدری مطلوب است که نام آن را زبانزد خاص و عام میکند و امروزه حتی خود کشاورزان نیز به گرفتن گلاب میپردازند و با نام گلاب قالهر آن را صادر مینمایند.
باغات فراوان گردو و بادام از دیگر تغییرات کشت در دشت قالهر به شمار میروند که این محصولات نیز در نوع خود بینظیر هستند.
به نظر میرسد با این سطح کیفیتی که محصولات کشاورزی در قالهر دارند باید دستی از مهندسی ژنتیک در آنها بکار رفته باشد اما با کمال تعجب تمامی محصولات به شکل سنتی و کاملا ارگانیک کاشت و برداشت میشوند.
در سالهای اخیر کشت زعفران نیز در روستا صورت گرفته است که نتایج رضایت بخشی نشان میدهد و شاید در سنوات آینده، قالهر بتواند در صف صادر کنندگان زعفران کشور قرار گیرد.
عکس: دهه ۵۰ شمسی